Följ Prostatacancerförbundet

1 000 sjömil på vattenskoter samlade in över en kvarts miljon

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2018 16:53 CEST

Grabbarna bakom insamlingen "1000 sjömil på vattenskoter - mot prostatacancer" tillsammans med Jan-Erik Nilsson, Prostatacancerföreningen Norrsken.

Första veckan i juni genomförde fem äventyrliga grabbar en fantastisk resa. Ambitionen var att vara de första som tar sig de 1 000 sjömilen mellan Ystad och Haparanda på vattenskoter, samtidigt som de genomförde en insamling till Prostatacancerfonden. De fem vattenskoterförarna var Johan Frohm, Johan Malmström, Johan Johansson, Joakim Mörk och Kalle Bergdahl – samtliga hemmahörande i Kalix.

– Vår grundläggande målsättning var att samla ihop minst 100 000 kronor, vilket vi tyckte var en relativt högt satt målsättning. Engagemanget längs resans gång har varit helt enormt och accelererade i slutet så vi valde att förlänga insamlingen till och med i onsdags. Totalt landade slutsumman på otroliga 252 316 kronor, vilket är helt fantastiskt, säger Johan Frohm.

Att pengarna valt att skänkas till Prostatacancerfonden föll sig naturligt, då sträckan mellan Ystad och Haparanda kallas ”Sveriges Blå band”. Totalt var det drygt 2 000 personer som deltog i insamlingen ”1 000 sjömil på vattenskoter – mot prostatacancer”. Kalixgänget var redan från start tydliga med att alla bidrag var välkomna, stora som små.

– Det är klart att varje enskilt bidrag på exempelvis 20 kronor kanske inte gör så stor skillnad. Men tillsammans kan denna summa göra en jättestor skillnad för prostatacancerforskningen, säger Johan Frohm.

Torsdagen den 14 juni arrangerade grabbarna en pressträff i Kalix där de presenterade slutsumman och lite allmän information om resan. På plats för att ta emot checken var Jan-Erik Nilsson, ordförande i Prostatacancerföreningen Norrsken.

– Vi är otroligt glada och tacksamma för att grabbarna har valt att skänka denna fantastiska summa till Prostatacancerfonden. Dessutom är själva projektet en strålande idé som ingen lyckats genomföra tidigare, säger Jan-Erik Nilsson.

Sveriges blå band är en rekordutmärkelse som instiftades av Expressen och Båtnytt 1969. Sträckan avser endast färd från Ystad till Haparanda, samt med maximalt två mans besättning ombord. Tidigare har det inte funnits någon fullbordad resa med vattenskoter registrerad, men ett försök gjordes 2014, då man tvingades avbryta loppet på grund av tuffa väderförhållanden med bara ett fåtal landmil kvar till Haparanda.

– Det har varit otroligt spännande att följa dessa grabbar under resans gång. Vi vill passa på att tacka alla som har bidragit till insamlingen för denna mycket generösa gåva. Vi fokuserar på att stödja forskningsprojekt som stärker och utvecklar kunskapsläget inom prostatacancer. Tack vare detta bidrag kan vi fortsätta finansiera svensk prostatacancerforskning, säger Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.

Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 26 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Fonden mot prostatacancer.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 26 lokala prostatacancerförningar och flera hundra företag och organisationer.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (1)

    Ett stort GRATTIS till vattenskotergänget!
    Det ger ett fint bidrag som kanske kan påskynda utvecklingen för att snarast börja använda behandling med Lutetium 177-PSMA mot spridd cancer.

    - Bertil Disman - 2018-06-16 10:39 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.