Följ Prostatacancerförbundet

Årets Mustaschkamp invigs 27 oktober i Malmö av ”Foppa”

Pressmeddelande   •   Okt 26, 2018 09:00 CEST

Peter "Foppa" Forsberg, ambassadör för ATG Drömfond.

Lördagen den 27 oktober invigs årets Mustaschkamp i en ATG-butik i Malmö tillsammans med Peter ”Foppa” Forsberg. Han är ambassadör för ATG Drömfond som är ny huvudsamarbetspartner i Mustaschkampen. Förutom att skänka 1,2 miljoner kronor startar de en insamling för Mustaschkampen och hjälper till att sprida kampanjen så att den når ut i hela landet.

– Det är inte alltid så lätt för oss män att prata om sjukdomar och om vår hälsa. Dessutom är det få som känner till att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Men som tur är går sjukdomen att bota om den upptäcks tidigt. Mustaschkampen uppmanar därför alla män som fyllt 50 att ta PSA-prov på sin vårdcentral. Så hälsa din pappa, din brorsa, din partner eller polare – att tillsammans kan vi rädda liv, säger Peter ”Foppa” Forsberg, ambassadör ATG Drömfond.

Nära förverkligandet av en Mustaschkampens viktigaste frågar – införandet av organiserade prostatacancertester

Regeringen har glädjande beslutat om 8,4 miljoner kronor för att driva på införandet av organiserade prostatacancertester. Medlen ska användas för att PSA-provtagningen ska bli mer strukturerad, säkrare och jämlik. Prostatacancerförbundet har under de senaste åren arbetat aktivt för införande av allmän screening för prostatacancer och detta har också varit ett av Mustaschkampens viktigaste frågor så denna utredning är ett viktigt steg. Tidig upptäckt av prostatacancer räddar liv, då sjukdomen går att bota om den upptäcks tidigt. Därför rekommenderar Mustaschkampen alla män över 50 år att ta PSA-prov och de som har nära släktingar med prostatacancer rekommenderas att ta PSA-prov från 45 år.

Först ut är Region Skåne
Region Skåne blir först i Sverige med att införa organiserad PSA-testning. 

– De senaste åren har antalet män som tar PSA-prov ökat kraftigt. Nu har cirka 50% av alla vuxna män mätt sitt PSA-värde, men det har främst skett på individens eget initiativ. Den testning som sker idag har varit uppsplittrad på en mängd små enheter med begränsade möjligheter att ta till sig ny kunskap och mer avancerad teknik. Brist på systematik och professionell samsyn har skapat en situation med ”vild screening”. Många män testar sig ofta, ibland helt i onödan, medan andra inte gör det alls på grund av okunskap, oföretagsamhet eller rädsla Det är därför är det mycket välkommet att det införs ett system för organiserad testning, säger Jan Frick ordförande Pro Vitae, Prostatacancerförbundets regionförening i Östra Skåne.

Även i andra delar av Sverige förbereds nu för organiserad PSA-testning.

– I Västra Götaland planeras ett snarlikt projekt. Landstingen i Örebro och Värmland erbjuder konsultation med sjuksköterska. Män som efter informationen väljer att testas, erbjuds PSA-prov. Om det införs en organiserad PSA-testning i hela landet beräknar Prostatacancerförbundet att antalet som dör i prostatacancer kommer halveras till 1 200 män istället för som idag 2 400 män per år, säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen.


Välkommen till nationell invigning av Mustaschkampen 2018 i Malmö
Invigningen sker på Södergatan 11, klockan 11.00.

  • 11.00 - Peter ”Foppa” Forsberg, inviger årets Mustaschkamp och presenterar ATG Drömfond som är ny huvudpartner i Mustaschkampen.
  • 11.05 - Pontus Gille, ATG - Viktigt för ATG med ett ideellt engagemang.
  • 11.10 - Mustaschkampens kampanjledare Torsten Tullberg informerar om nyheterna i årets kampanj.
  • 11.15 - Jan Frick, ordförande i Pro Vitae, prostatacancerföreningen i Östra Skåne, berättar att Region Skåne blir första landstinget i Sverige att införa organiserad PSA-testning.
  • 11.20 - Staffan Lindberg, ordförande i Prostatacancerföreningen Syd, Malmö/Lund pratar om hur det påverkar regionen. 
  • 11.25 - Slut.

Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.