Gå direkt till innehåll
Torsten Tullberg, kampanjledare, Mustaschkampen.
Torsten Tullberg, kampanjledare, Mustaschkampen.

Pressmeddelande -

Årets Mustaschkamp redovisar ett viktigt genombrott

År 2020 införs äntligen organiserad prostatacancertestning i flera regioner

I år arrangerar Prostatacancerförbundet Mustaschkampen för sjätte gången och i år håller en av våra viktigaste frågor på att genomföras.

För bröstcancer finns ett nationellt screeningprogram där kvinnor i åldrarna 40 till 74 år erbjuds mammografi. Detta har bidragit till att många upptäckts tidigt och fler liv kunnat räddas. För prostatacancer finns ännu inte något nationellt program. Orsaken är att metoderna att upptäcka allvarlig prostatacancer hittills varit för osäkra. Men utvecklingen går fort framåt och nya metoder har utvecklats för att bedöma hur allvarlig cancern är och om behandling är nödvändig. För att driva på utvecklingen uppmanade Socialstyrelsen regionerna för snart två år sedan att inleda försöksverksamheter, som nu kallas organiserad prostatacancertestning och år 2020 har flera regioner äntligen kommit igång med testning och andra är nära att komma igång.

Region Värmland inledde för några år sedan med att informera männen och uppmana till testning. Region Blekinge startade våren 2020. Regionerna Västra Götaland och Skåne inledde pilotprojekt i september. Sjukvårdsregion Region Sydost har beslutat att genomföra organiserad testning från 2021. I Stockholm och Sjukvårdsregion Nord finns långt gångna planer men ännu inga politiska beslut. Det är synd och skam att inte politikerna i Stockholm kan ta de viktiga beslut som behövs. Mustaschkampen fortsätter verka för att alla regioner ska införa testning.

Den främsta anledningen till att prostatacancertestningen kommer igång nu är att det utvecklats nya metoder att upptäcka prostatacancer, bland annat genom att magnetkamera införts för att minska överbehandlingen.

I coronatider måste välgörenhetskampanjer hitta nya strategier

Mustaschkampen blir digital, 30 filmer med namnstarka profiler och en broschyr där tio läkare stärker kampanjens budskap.

Tidigare år har de 27 prostatacancerföreningarna genomfört över 300 aktiviteter i form av insamlingar, debatter, konferenser, deltagande i mässor, aktiviteter på gator och torg och i olika idrottstävlingar. Detta corona-år är de flesta av dessa aktiviteter inställda. Många välgörenhetskampanjer går sämre i år men Mustaschkampen siktar på minst samma resultat som förra året.

Vårt framgångsrecept är att ta fram starkare och tydligare budskap samt att få fram nya budskapsbärare som politiker, medier och svenska folket vill lyssna på. Tio av Sveriges främsta läkare inom prostatacancerområdet är med i kampanjen och 30 filmer med kända idrottsmän, artister och andra viktiga personer kommer att stärka kampanjen. Några av profilerna är Jimmy Durmaz, Björn Ranelid, Mat-Tina, Pannie Kianzad och Daki Savic. Varje dag under november kommer en ny film att släppas där profilerna talar om Mustaschkampens viktigaste frågor, vikten av PSA-prov och tidig upptäckt, om ojämlik vård och om hur killar ska få lättare att prata om sjukdomar och hälsa.

Här är några av våra profiler: 

Martin Szepczynski, entreprenör, egen företagare, småbarnspappa, intresserad av hälsa & crossfit, arbetar för ett nyttigare och mer hälsosammare Sverige. Han har gått in starkt för att stödja Mustaschkampen, tagit fram en BCAA-dryck, gör 30 filmer om Mustaschkampens viktigaste frågor med namnstarka idrottsmän och intressanta profiler som släpps en om dagen i hela november. Han har fått företag som Porsche att gå med i Mustaschkampen och anordnat en rad olika event runt om i Sverige för Mustaschkampen.

Daki Savic, ett världsnamn som trendig skäggmodell men också personlig tränare, driver en webshop med klädförsäljning och driver podden Handen på hjärtat som utlovar skratt, ångest, ilska och kärlek. Den tar vid flera tillfällen upp Mustaschkampen. Podden har 250 000 lyssnare i veckan. Daki är också Instagramstjärna med 167 000 följare. När han fick sin dotter var det mycket som förändrades. Han började värdera livet och värdet av att hålla sig vid liv, så att han kan få se sin dotter växa upp. Det är en av anledningarna till att han stödjer Mustaschkampen och budskapet att alla män över 50 år bör ta PSA-prov.

Peter ”Foppa” Forsberg, Sveriges kanske bästa ishockeyspelare genom tiderna, som tacklade hårt och aldrig fegade ur.
"Det är inte alltid så lätt för oss män att prata om sjukdomar och om vår hälsa. Dessutom är det få som känner till att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Men som tur är går sjukdomen att bota om den upptäcks tidigt. Mustaschkampen uppmanar därför alla män som fyllt 50 att ta PSA-prov på sin vårdcentral. Så hälsa din pappa, din brorsa, din partner eller polare – att tillsammans kan vi rädda liv."

Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.
"Varje år dör 2 300 män av prostatacancer och många av våra kunder är i riskgrupp. Att vara huvudpartner till Mustaschkampen är därför en självklarhet för ATG. Vi hoppas bidra till ökad kunskap om Sveriges vanligaste cancerform. Det borde vara lika självklart att ta ett PSA-test som att besiktiga bilen." 

Vill ni komma i kontakt med någon av våra läkare eller profiler eller få den nya broschyren över vad som behöver göras i prostatacancervården, kontakta Torsten Tullberg, kampanjledare.

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Presskontakt

Torsten Tullberg

Torsten Tullberg

Presskontakt Kampanjledare, Mustaschkampen 070-928 22 19