Gå direkt till innehåll
En glad och tacksam Håkan Florin tar emot priset vid Årets Eldsjäls galakväll på Cirkus. Foto: Bildbyrån.
En glad och tacksam Håkan Florin tar emot priset vid Årets Eldsjäls galakväll på Cirkus. Foto: Bildbyrån.

Pressmeddelande -

Håkan Florin utsedd till Årets Eldsjäl

Under gårdagens glamourösa galakväll på Cirkus i Stockholm tilldelades Håkan Florin den eftertraktade utmärkelsen Årets Eldsjäl i kategorin Hälsa.

Årets Eldsjäl är en årlig tävling, instiftad av Folkspel, där människor runt om i Sverige har möjlighet att nominera sina egna eldsjälar inom kategorierna Ledare, Hälsa, Inkludering och Årets Idrottsförening. Sedan 2008 har Folkspel anordnat Årets Eldsjäl för att ge erkännande åt de vardagshjältar och ideella krafter som gör vårt unika föreningsliv möjligt.

Håkan Florin är en av Prostatacancerförbundets fantastiska eldsjälar. Han brinner för att informera och förebygga prostatacancer. Under de senaste två åren har värmlänningen rest runt i hela vårt avlånga land på "Sverigeresan" i Mustaschkampens namn. Genom att uppmuntra och engagera män att vara medvetna om sin prostata och genomgå regelbundna tester har han potentiellt räddat otaliga människors liv. En tidig upptäckt av sjukdomen är avgörande för att kunna få en botande behandling, då många väntar tills symtomen uppenbarar sig vilket i vissa fall kan vara för sent.

Rörd vinnare

På Cirkus stora scen fick Håkan ta emot utmärkelsen från Pia Salming, änka till hockeylegendaren Börje. Det var en både känslosam och tacksam eldsjäl som tog tillfället i akt att uppmana alla män att hålla koll på sin prostata för att säkerställa sin hälsa.

– I min värld är det här det absolut finaste priset man kan få när man jobbar ideellt. Framför allt i och med att det är svenska folket som både har nominerat och röstat fram sina eldsjälar i respektive kategori. Jag har fått så mycket positiv feedback för mina resor. Jag hoppas att denna utmärkelse resulterar i att fler män tar till sig vikten av kontinuerliga tester. Det är otroligt viktigt att sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede, säger Håkan Florin.

Sverigeresan 2023

Den 17 maj är det premiär för Sverigeresan 2023. För tredje året i rad beger sig Håkan Florin återigen ut på vägarna. Årets resa kommer att vara uppdelad i tre olika etapper med totalt 50 stopp. Den första etappen går norrut och är förlagd i maj/juni. Under etapp nummer två, i augusti, är det västra och södra Sverige som får besök. Under september är det dags för den sista etappen i mellersta och östra delarna av landet.

– Jag tror och hoppas att detta pris kan resultera i ökad uppmärksamhet för vårt förbund och våra patientföreningars viktiga arbete. Idag är det 125 000 män som lever med diagnosen prostatacancer, men endast 12 000 som är medlemmar i någon av våra föreningar. Min önskan är att min resa runt om i landet kan bidra till ett ökat medlemsantal, säger Håkan Florin.

Resplan för etapp 1 – Norra Sverige

17/5 Norrtälje
18/5 Borlänge
19/5 Sveg
20/5 Östersund
22/5 Piteå
23/5 Boden
24/5 Luleå
25/5 Umeå
26/5 Umeå
27/5 Umeå
28/5 Umeå
29/5 Örnsköldsvik
30/5 Härnösand
31/5 Sundsvall
1/6 Hudiksvall
2/6 Bollnäs
3/6 Gävle
4/6 Falun
5/6 Ludvika

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 29 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 29 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Håkan Florin

Håkan Florin

Ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse 073-064 14 66