Gå direkt till innehåll
Anna Benson och Martin Szepczynski, två av Mustaschkampens ambassadörer år 2021.
Anna Benson och Martin Szepczynski, två av Mustaschkampens ambassadörer år 2021.

Pressmeddelande -

Kärlek förändras genom livet är ett viktigt budskap under Alla hjärtans dag!

Kärlek börjar ofta som ett pirr i magen och fortsätter sedan i flera olika faser. För många, särskilt för män, kan det vara svårt att prata om kärlek. Det svåraste för mannen kanske är att mansrollen hänger så nära ihop med den sexuella förmågan. Med stigande ålder förändras kärleken och ömhet, tillgivenhet och samhörighet blir viktigare medan det sexuella förändras av ålder och ibland av sjukdom. För män med prostatacancer är minskad sexuell förmåga en av förekommande biverkningar. För en del ersätts samlag av kramar, närhet och andra former. Det finns så många varianter men gemensamt är att det är svårt att prata om dem.

Män har betydligt svårare än kvinnor att tala om sex, känslor, hälsa och om sjukdomar

Var tredje man i Sverige har svårt att sätta ord på sina känslor – och bara fyra av tio män har pratat känslor med en manlig vän den senaste månaden. Allt för många män ser inte behovet av att prata om känslor och de vill inte framstå som negativa eller jobbiga. Det framgår av en nationell undersökning från SSI med 1 000 män. Att många män är rädda att berätta om sina innersta tankar är mycket beroende på traditionella ideal som bygger på att mannen inte vill visa svaghet. Statistik från SCB visar att var femte man saknar en nära vän. Allt för många män har prioriterat jobb och upplever att de inte haft tid att vårda relationer.

Prostatacancerförbundet vill med sin kampanj Mustaschkampen slå ett slag för modern manlighet och att det visst går att visa och prata känslor vänner emellan – utan att för den sakens skull göra avkall på sin identitet som man. Mustaschkampen rekommenderar alla män att tala om sin hälsa med sina närmaste.

Två av Mustaschkampens ambassadörer år 2021 är entreprenörerna Anna Benson och Martin Szepczynski. De vill göra en insats i kampen mot prostatacancer och vill inspirera alla män och pappor att våga visa sin kärlek och öva sig att prata om känslor.

– Få män talar om sin hälsa och sitt mående idag och det vill jag ändra på. Svårigheterna att prata om sjukdomar har medfört att alltför många män har undvikit att ta till sig informationen att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och att prostatacancer går att bota om den upptäcks tidigt, säger Anna Benson, ambassadör för Mustaschkampen.

– Mustaschkampen och kampanjens budskap ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Alla män över 50 bör ta PSA-prov! Det är dags att prioritera hälsan och livet, säger Martin Szepczynski, ambassadör för Mustaschkampen.Fakta om ambassadörerna

Anna Benson mångsidig entreprenör och författare, började tidigt med bordtennis, blev proffs i Frankrike och Tyskland, designer med eget varumärke By Benson, författare till bland annat Blå Kokböckerna I och II till förmån för Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet. Den första kokboken utsågs 2016 till Världens bästa välgörenhetskokbok och den andra utsågs 2018 till Världens näst bästa kokbok i alla kategorier. Böckerna har samlat in 1 miljon kronor till kampen mot prostatacancer. Hon har startat förlag Benzer Publishing som bland annat givit ut serien EAT Sweden. Tillsammans med sin bror startade hon Smålandsgran som blivit ledande i Sverige på digital försäljning av julgranar.

Martin Szepczynski crossfit-tränande entreprenör som under år 2020 med stort personligt engagemang tog fram och medverkade förtjänstfullt i 33 filmer som handlade om Mustaschkampens viktigaste frågor. Där medverkade intressanta profiler som till exempel: Björn Ranelid, Tina Nordström, Jimmy Durmaz, Kristin Kaspersen och Robin Söderling som motiverade män att ta PSA-prov. Hans företag First Class Brand of Sweden, var även huvudsponsor för kampanjen och tog fram BCAA-drycken "Mustaschkampen". Martin inspirerade Porsche att gå med i kampen, ordnade event tex. en auktion av ett specialur Sjöö Sandström & Ascari.

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Torsten Tullberg

Torsten Tullberg

Presskontakt Kampanjledare, Mustaschkampen 070-928 22 19