Gå direkt till innehåll
Sara Begner, chef för Coop Provkök och en av ambassadörerna för Mustaschkampen 2022 har skrivit förordet i Männens bok. Foto: Ewa-Marie Rundquist och Björn Lindberg.
Sara Begner, chef för Coop Provkök och en av ambassadörerna för Mustaschkampen 2022 har skrivit förordet i Männens bok. Foto: Ewa-Marie Rundquist och Björn Lindberg.

Pressmeddelande -

Männens bok vill få fler män att laga mat och skaffa en mer hälsosam livsstil

Sverige är det land där det ges ut flest kokböcker per invånare i hela världen det blir ungefär en om dagen varje år. Männens bok, som ges ut av Bokförlaget Arena i samarbete med Mustaschkampen och Lilla Sällskapet, vill rikta sig till den tredjedel män som inte lagar mat och kanske inte bryr sig så mycket om mat och som också har en ohälsosam livsstil.

– Männens bok riktar sig särskilt till dem som vill lägga om sin livsstil med recept som främjar hälsan. Recepten bygger på forskning och är framtagna av kocklegenden Örjan Klein. I Männens bok finns också kapitel om mat och näring, vad man bör äta mer av och vad man behöver äta mindre av. Det finns ett kapitel om vikten av fysisk aktivitet och ett annat om västvärldens livsstil. Boken fungerar bra som kokbok och kan ligga framme i köket där den också blir en bra påminnelse om att arbetet för att bibehålla en hälsosam livsstil aldrig stannar av, säger Sara Begner, chef för Coop Provkök, en av årets ambassadörer för Mustaschkampen.

– Många män lever sitt vardagsliv och tänker inte så mycket på sin livsstil. Det är lätt att hamna i vanor som att handla och tillaga snabbmat och bli hängande framför tv:n med en påse godis. Statistik från SCB visar att när det gäller hälsosam livsstil så ligger männen långt efter kvinnorna. Män motionerar mindre än kvinnor och äter mindre hälsosamt. Detta är en faktor som bidrar till att män lever i snitt 3,5 år kortare än kvinnor. Prostatacancerförbundet verkar genom Mustaschkampen för att män ska få en mer hälsosam livsstil. För att få ett bra och långt liv är det viktigt att äta hälsosamt, motionera och undvika stress. Var femte man drabbas av prostatacancer, som är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Årligen är det 10 000 män som får denna diagnos vilket medför att de flesta män mellan 50–70 år har flera kompisar som har sjukdomen men vet inte om det. Sjukdomen går dock att bota om den upptäcks tidigt. Därför bör alla män som fyllt 50 år ta PSA-prov på sin vårdcentral, säger Kent Lewén, ordförande Prostatacancerförbundet, som arrangerar Mustaschkampen och är samarbetspartner till Männens bok.

– Den hälsovård och friskvård man ägnar sig åt under livet syftar till att man ska orka med dagens slit, men det är kanske ännu viktigare att vara vid god hälsa senare i livet, när man efter arbetslivet och eventuell barnuppfostran ska få njuta av livet. För att bibehålla sin hälsa räcker det inte med en åtgärd som till exempel att motionera varje dag. Utan det gäller att resten av livet äta rätt, motionera, undvika stress och ha sociala kontakter, säger Christina Möller, fd chef KF Provkök och ordförande i Lilla Sällskapet, ett gastronomiskt sällskap som ocksåär samarbetspartner till boken.

Att äta hälsosamt bidrar till att vi mår bättre och lever längre. Männens bok har många livsviktiga råd och är framtagen av experter inom hälsa och livsstil. Recepten är framtagna av den välmeriterade kocklegenden Örjan Klein som haft god och hälsosam mat som en livslång passion. Han har drivit flera prisbelönta restauranger och givit ut en rad uppmärksammade kokböcker. Författare är Katarina Tomic, läkare i urologi och forskare inom prostatacancer. Dietisten Margit Eliasson, som arbetat på Karolinska sjukhuset och landstingets utbildningscentrum för diabetes, författare av flera böcker har med sina specifika kunskaper bearbetat recepten. Fotografierna är tagna av Björn Lindberg, en av Sveriges mest erfarna matfotografer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Torsten Tullberg

Torsten Tullberg

Presskontakt Kampanjledare, Mustaschkampen 070-928 22 19
Kent Lewén

Kent Lewén

Prostatacancerförbundets ordförande 070-976 45 00