Gå direkt till innehåll
Madelene Olsson och Mats Östman är laddade för att delta i det första fysiska Mustaschmilen-loppet den 12 november. Foto: Pehr-Johan Fager.
Madelene Olsson och Mats Östman är laddade för att delta i det första fysiska Mustaschmilen-loppet den 12 november. Foto: Pehr-Johan Fager.

Pressmeddelande -

Mustaschmilen - ett virtuellt och fysiskt lopp för alla

Mustaschmilen har sedan starten 2020 varit ett virtuellt lopp för alla, oavsett fysiska förutsättningar. Ett lopp som vill förena motion och fysisk aktivitet med att höja kunskapsnivån runt Sveriges vanligaste cancersjukdom, prostatacancer.

Efter två år som virtuellt lopp arrangeras Mustaschmilen 2022 för första gången som fysiskt lopp i Stockholm den 12 november. Att fortsätta och erbjuda ett lopp för alla, oavsett om du springer, joggar, går eller använder rullstol är en självklarhet för Marcus Andersson, initiativtagaren till Mustaschmilen. Ett led i detta är att utvidga loppet från en till två distanser vilket betyder att det i Stockholm kommer erbjudas både ett 5 km lopp och ett 10 km lopp. 5 km loppet går att genomföra både som ett klassiskt löplopp eller som en tipspromenad för de som önskar att bidra till forskningen, men inte önskar att tävla mot klockan.

– Äntligen kan vi genomföra det första fysiska loppet. För oss är det oerhört viktigt att alla ska ha förutsättning att delta i Mustaschmilen och vi är därför båda glada och stolta över att vi kan erbjuda två olika distanser som möjliggör detta, säger Per-Anders Nygård, kampanjledare för Mustaschkampen.

Tävlingsledare Marcus Andersson vill passa på att bjuda in och uppmana personer som använder rullstol att anmäla sig till 5 km loppet.

– Sträckan går längs med fina Djurgårdskanalen på motionsspår och asfalt och är relativt platt, vilket gör det lämpligt även för rullstol. Eventuella ledsagare deltar utan kostnad, säger Marcus Andersson, Aim Higher.

Zoomability och RG Aktiv Rehabilitering stöttar initiativet och kommer i respektive verksamhet sprida möjligheten att delta i Mustaschmilen. Zoomability var huvudsponsor till "Den Långa vandringen" som genomfördes i augusti. Uppmärksamheten blev så stor att Vasaloppet nu planerar att ha ett rullstolslopp som en del av Cykelvasan 2023. RG Aktiv Rehabilitering arbetar för ett rikt och inspirerande liv för personer med ryggmärgsskada och de med liknande förutsättningar.

– Vi har tidigare stöttat Lidaloppet som arrangerades till förmån för Bröstcancerförbundet. För oss är det ett naturligt steg att vara med i Mustaschmilen och även göra det möjligt för personer i rullstol att bidra med både fysiska närvaro och pengar för att stödja Prostatacancerförbundets kamp mot Sveriges vanligaste cancerform och samtidigt ta del av naturens läkande krafter, säger Pehr-Johan Fager, Zoomability.

– Jätteroligt att ännu ett lopp görs tillgängligt för deltagare som använder rullstol! Att hålla sig i form som rullstolsanvändare förenklar vardagen på så många sätt, säger Veronika Lyckow, RG Aktiv Rehabilitering.

Mustaschmilen har sedan starten 2020 engagerat över 4 000 deltagare och samlat in över 500 000 kronor till Mustaschkampen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Maria Ahlvik

Maria Ahlvik

Presskontakt Kommunikationsansvarig 08-655 44 42
Per-Anders Nygård

Per-Anders Nygård

Kampanjledare Mustaschkampen 070-527 22 42