Gå direkt till innehåll
Ola Rapace har påverkats mycket av sin farfars bortgång och vill uppmana alla män över 50 år att testa sig. Foto: Carolina Diaz.
Ola Rapace har påverkats mycket av sin farfars bortgång och vill uppmana alla män över 50 år att testa sig. Foto: Carolina Diaz.

Pressmeddelande -

Ola Rapace: Min farfar dog i prostatacancer

– Jag förlorade min högt älskade farfar i prostatacancer. Att förlora någon så nära ens hjärta gör ont. Men jag är långt ifrån ensam att känna den smärtan. Livet känns just nu som det är på paus för många av oss. Men cancer pausar inte. Bara i oktober månad drabbades över 800 män av prostatacancer, 27 män om dagen, 10 000 män varje år. Det är Sveriges vanligaste cancersjukdom.

– Jag stödjer Mustaschkampens arbete för att få alla män över 50 år att testa sig. Allt för många män är för stolta, tuffa..... eller helt enkelt rädda för att gå att testa sig. Precis sådan var jag. Min farfars död har påverkat mig mycket och jag är nu beredd att ändra mitt liv, testa mig och tänka mer på vad som gör ett bra liv. Nästa steg på min "to do-list" är att sluta röka. Jag har under flera år varit strängt upptagen i arbetet med ständigt nya filmer och mycket fysisk träning men har nu stannat upp för att tänka på det som är viktigt.

 Till Fars dag skulle jag vilja att alla säger till sin pappa, farfar, morfar, bror, kusin eller kompis att de går och testar sig. Alla män över 50 år bör gå till vårdcentralen och be att få ta ett PSA-blodprov. Prostatacancer upptäcks tidigt går sjukdomen att bota. Lyssnar de inte på dig? Låt mig säga det till dem.

Vill du ha en gratishälsning av Ola Rapace där han pratar om vikten av att testa sig klicka här. Här kan du se kampanjfilmen med Ola. Via memmo.me kan du beställa en personlig uppmaning från Ola eller någon annan svensk profil till någon du vill ska testa sig. 

– Ett mer öppet och tillåtande klimat för män att kunna tala om sjukdomar och känslor skulle få sjukdomen att komma upp till ytan och få fler att testa sig i tid. Fars dag är ett bra tillfälle för män att ta beslut att påbörja en mer hälsosam livsstil. Mustaschkampen har tagit fram ett fempunktsprogram som stöd. Kvinnor äter mer hälsosamt än män och motionerar mer. Kvinnor lever 3,5 år längre än män, så det är hög tid för oss män att ändra vår livsstil, säger Torsten Tullberg, kampanjledare för Mustaschkampen.

Mustaschkampens fempunktsprogram för ett bättre och längre liv

1. Motionerna mer
Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Vi blir spänstigare, gladare, snyggare, får bättre kondition och koncentrationsförmåga samt sover bättre. 50-åriga män har blivit 10 kg tyngre mellan 1963 och 2013. Män motionerar mindre än kvinnor. Ni män som inte börjat motionera, dags att komma igång, kanske en rask promenad runt kvarteret.

2. Skippa skräpmaten och fimpa för gott
Din kost påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker, frukt eller bär till varje måltid håller dig friskare än skräpmat. Är du rökare och vill leva ett långt liv är det nödvändigt att sluta röka omgående, eftersom rökning är i särklass den största bidragande faktorn till cancer och andra livshotande åkommor. Män äter mindre hälsosamt än kvinnor så det kanske är dags att börja äta mer hälsosamt.

3. Stressa mindre
Mindre stress förlänger livet. För mycket negativ stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning och att stanna upp. Män dör 3,5. år tidigare än kvinnor. Försök att undvika stressmoment.

4. Börja tala om din hälsa!
Många män är rädda att prata om känslor, sjukdomar och blotta sitt inre. Statistik från SCB visar att var femte man saknar en nära vän. Allt för många män har prioriterat jobb och upplever att de inte haft tid att vårda relationerna. Börja tala om din hälsa med dina kompisar/närmaste – då blir det lättare att lägga om till en hälsosam livsstil.

5. Ta PSA-prov om du är över 50 år
Om prostatacancer upptäcks tidigt går den att bota. Det är därför det är så viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Är det så att prostatacancern spritt sig så är sjukdomen omöjlig att bota och behandlingarna besvärliga. Män besiktigar kontinuerligt sina bilar för få kunskap om att de fungerar som de ska. Samtidigt är det många män som inte tar hälsokontroller. Dags att prioritera hälsan och livet!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Torsten Tullberg

Torsten Tullberg

Presskontakt Kampanjledare, Mustaschkampen 070-928 22 19