Gå direkt till innehåll
Rickard Olsson, en av Mustaschkampens ambassadörer uppmanar alla pappor att lägga om till en hälsosam livsstil. Foto: Maria Ahlvik.
Rickard Olsson, en av Mustaschkampens ambassadörer uppmanar alla pappor att lägga om till en hälsosam livsstil. Foto: Maria Ahlvik.

Pressmeddelande -

På Fars dag behöver papporna en spark i baken

– Fars dag och Mors dag brukar vara dagar då barnen ger sina föräldrar små presenter för att visa att de tycker om dem. Små presenter är alltid trevligt, men det som papporna verkligen behöver är en spark i baken för att lägga om till en hälsosam livsstil. Allt för många män är soffpotatisar som hänger framför TV:n och äter chips. När jag blev ambassadör för Mustaschkampen fick jag veta att män kan göra mycket för att lägga om till en hälsosam livsstil och Fars dag är ett bra tillfälle för papporna att lägga om, säger Rickard Olsson, programledare i radio och TV.

– När jag var yngre var jag inte så noga med vad jag åt, men jag har lärt mig att ska man orka med ett hektiskt arbetsliv så gäller det att äta ordentligt och rätt, samt att hålla kroppen i trim. Allting hänger ihop, tränar man mycket blir man mer hungrig och både äter och sover bättre. Det är som en god spiral och det är faktiskt konstigt att så många har en ohälsosam livsstil när man får så många härliga livsvärden om man lägger om. Ibland är det bra med mål. Själv kör jag Klassikern och då är det helt nödvändigt att träna och att äta rätt, avslutar Rickard Olsson.

Fakta från SCB säger att: Män dör 3,5 år tidigare än kvinnor. Män motionerar mindre än kvinnor och män äter mindre hälsosamt än kvinnor, bland annat betydligt mer skräpmat. Många motionerar men alltför många har nedsatt kondition.

– Eurobarometern visar att vi svenskar tillhör de befolkningar som motionerar mest, men samtidigt sitter vi också mest i Europa. Barn, medelålders och äldre sitter 9–10 timmar varje dag och den totala fysiska aktiviteten har aldrig varit så låg som nu. Varannan arbetsför svensk har nedsatt kondition. Vi måste upp på fötter. Regelbunden fysisk aktivitet ger båda omedelbara och långsiktiga effekter på vår mentala och fysiska hälsa. Vi har underskattat vardagsrörelsens effekter. Idag vet vi att varje rörelse räknas. Regelbunden rörelse är ett bra recept för ett långt liv. För att göra det lättare för männen att lägga om till en hälsosam livsstil har Mustaschkampen tagit fram ett fempunktsprogram för bättre och längre liv, säger Torsten Tullberg, kampanjledare för Mustaschkampen.

Mustaschkampens fempunktsprogram för ett bättre och längre liv

Varje liv är viktigt. För att få ett bra och långt liv räcker det inte med en åtgärd som till exempel att motionera varje dag. Utan det gäller äta hälsosamt, motionera, undvika stress och ha sociala kontakter. Män har en mindre hälsosam livsstil än kvinnor och var femte man får prostatacancer. Varje år drabbas över 10 000 män. Det viktigaste för dig och samtidigt det svåraste, är att ta beslutet att lägga om till en hälsosam livsstil och sedan bibehålla den resten av livet. Dags att prioritera hälsan och livet!

En aktuell Sifo-undersökning visar att svenskarna lagt på sig extra kilon under pandemin. Hemmajobb och distansstudier har bidragit till ökat stillasittande. Fetman har blivit allvarlig i Sverige och den har tredubblats sedan 80-talet. Det som är positivt är att det går att åtgärda. Det är billigt och resultatet för alla blir att vi mår bättre och kommer leva längre, samt att vi i mindre omfattning kommer att belasta sjukvården.

1. Män äter mindre hälsosamt än kvinnor – Ät rätt och rök inte!
Hur du äter påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Några enkla riktlinjer är regelbundna måltider, varierad kost samt följande:
Öka: Grönsaker, baljväxter, fisk och skaldjur, nötter och frön.
Byt ut: Spannmålsprodukter av vitt siktat mjöl mot spannmålsprodukter av fullkorn. Smör och smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter. Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.
Begränsa: Charkprodukter, rött kött, drycker och livsmedel med tillsatt socker, salt och alkohol.
Är du rökare och vill leva ett långt liv är det nödvändigt att sluta röka omgående, eftersom rökning är den i särklass den största bidragande faktorn till cancer och andra livshotande åkommor.

2. Män motionerar mindre än kvinnor – Motionerna regelbundet!
Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Du blir spänstigare, gladare, snyggare, får bättre kondition och koncentrationsförmåga samt sover bättre. 50-åriga män har blivit tio kg tyngre mellan 1963 och 2013. Ni män som inte har börjat motionera, nu är det dags att komma i gång. Raska promenader på 30 minuter per dag fungerar utmärkt. Den största effekten av fysisk aktivitet får ni som är mest fysiskt inaktiva. Ni behöver bara röra er lite grann för att få tydliga positiva resultat på hälsan.

3. Män dör 3,5 år tidigare än kvinnor – Stressa mindre
Mindre stress förlänger livet. För mycket negativ stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning och att stanna upp. Korta pauser är viktigare än fem veckors semester. För dig som är mycket ensam kan det vara återhämtande att ringa en vän. För dig som är stillasittande kan fysisk aktivitet vara bra. Försök att hitta flera olika sätt att undvika negativ stress.

4. Sök sociala kontakter. Gemenskap är en friskhetsfaktor. Tala med dina vänner om din hälsa!
Många män är rädda att blotta sitt inre och tala om känslor, sjukdomar och hälsa. Statistik från SCB visar att var femte man saknar en nära vän. Allt för många män har prioriterat jobb och upplever att de inte haft tid att vårda sina relationer. Ensamhet och känsla av hopplöshet är en riskfaktor. Sociala aktiviteter är viktiga för hälsan. Att känna gemenskap och att umgås med vänner är välgörande. Börja tala om din hälsa med dina närmaste och dina kompisar – då blir det också lättare att lägga om till en hälsosam livsstil.

5. Vid tidig upptäckt går prostatacancer att bota – Ta PSA-prov om du är över 50 år!
Om prostatacancer upptäcks tidigt går den att bota. Det är därför det är så viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Är det så att prostatacancern spridit sig så är sjukdomen omöjlig att bota och behandlingarna blir besvärliga. Män besiktigar kontinuerligt sina bilar för få kunskap om att de fungerar som de ska. Samtidigt är det många män som inte tar hälsokontroller.

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Torsten Tullberg

Torsten Tullberg

Presskontakt Kampanjledare, Mustaschkampen 070-928 22 19