Följ Prostatacancerförbundet

Regeringen avsatte 2 miljarder kronor för att korta väntetiderna - väntetiderna har bara minskat marginellt

Pressmeddelande   •   Nov 16, 2017 08:00 CET

Calle Waller, vårdpolitisk talesperson Prostatacancerförbundet. Fotograf: Helene Rödbro.

Regeringen har avsatt 2 miljarder kronor för att under 2015–2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården. Efter förebild från Danmark har mål satts upp för varje cancerdiagnos genom att beräkna hur lång väntetiden maximalt kan vara. För prostatacancer, som är den vanligaste cancerdiagnosen, är målet att ingen ska behöva vänta mer än maximalt 60 dagar mellan remiss och kirurgisk behandling. Utgångsläget var 168 dagar (år 2015) i median i riket, vilket var tre gånger så långt som någon annan cancerform. Det första året minskade väntetiden med ca 10 % till 151 dagar (år 2016). Vad som hänt i år kan inte utläsas ännu, men det uppsatta målet är mycket avlägset och projektet avslutas redan nästa år. Enstaka landsting har gjort märkbara framsteg men detta uppvägs av att tiderna ökat i andra.

– Prostatacancerförbundet kräver krafttag mot de orimligt långa väntetiderna för prostatacancerpatienter, som leder till ett oerhört lidande för de drabbade och medför risk för att sjukdomen förvärras. Landstingen/regionerna har hittills i fem omgångar tagit emot sammanlagt cirka 1 250 miljoner kr. Dagens situation är närmast skandalös, väntetiderna måste helt enkelt bli kortare. För att nå uppsatta mål krävs ett större engagemang av ansvariga sjukvårdspolitiker. Allt för mycket har gått till administration, säger Calle Waller, vårdpolitisk talesman Prostatacancerförbundet.

Variationen är därtill mycket stor i landet. I Västerbotten har väntetiderna ökat från 219,5 till 271,5 dagar på ett år medan väntetiden i Västra Götaland minskat till 133 dagar. Kortast väntetid är det i Kalmar med 105 dagar i median.

– I november arrangerar Prostatacancerförbundet Mustaschkampen tillsammans med 26 prostatacancerföreningar och 200 företag för att uppmärksamma kampen mot prostatacancer och samla in pengar till forskning och opinionsbildning. Den absolut viktigaste åtgärden som behövs är att minska på väntetiderna inom samtliga landsting, säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen.

Nationella prostatacancerregistret, NPCR, mäter sedan flera år väntetider. Nu har det kommit ny statistik som gäller helåret 2016, på www.npcr.se under fliken RATTEN. Vad som hänt efter 2016 finns bara tillgängligt för berörda kliniker.

www.mustaschkampen.se

Mustaschkampen är en rikstäckande kampanj för att uppmärksamma prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom, och samla in pengar till forskning och opinionsbildning. Alla insamlade medel går till Fonden mot prostatacancer, med tillhörande 90-konto. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet i samarbete med 26 regionala prostatacancerföreningar och med stöd från 9 huvudpartners och 200 företag/organisationer.

Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 26 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Fonden mot prostatacancer.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 26 lokala prostatacancerförningar och flera hundra företag och organisation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.