Gå direkt till innehåll
Håkan Florin från Karlstad kommer att resa landet runt för att sprida Mustaschkampens budskap.
Håkan Florin från Karlstad kommer att resa landet runt för att sprida Mustaschkampens budskap.

Pressmeddelande -

”Sverige Runt” med Mustaschkampen

I augusti-september beger sig Mustaschkampen ut på en sex veckor lång Sverigeturné. Huvudsyftena med resan är att samla in pengar till Prostatacancerfonden och genomföra en digital namninsamling för införande av nationell screening för prostatacancer.

Mannen som ska resa runt på de svenska vägarna i sommar är eldsjälen Håkan Florin, ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse och ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland. På 29 platser i landet kommer han tillsammans med de lokala patientföreningarna förutom att samla in pengar och namnunderskrifter även sprida information om prostatacancer, värva medlemmar till föreningarna och sälja produkter.

– Jag ser fram emot en fantastisk resa. Det ska bli otroligt kul att få möta människor i hela landet och sprida Mustaschkampens viktiga budskap, säger Håkan Florin.

En av Prostatacancerförbundets mest angelägna frågor är införandet av nationell screening för prostatacancer, vilket saknas idag. Tidigare har diagnosmetoderna inte varit tillräckligt säkra och det har varit risk för att många män behandlas i onödan. Men utvecklingen har gått fort och de senaste åren har prostatadiagnostiken förändrats i grunden.

Några regioner har startat egen prostatacancertestning, medan övriga endast kommit till diskussioner, tagit vissa politiska beslut men sammantaget har besluten kommit i långbänk och någon testning har inte kommit igång. Flera internationella studier visar att om screening införs kommer dödligheten i prostatacancer minska med 40 procent. EU-kommissionen rekommenderar sina medlemsländer att införa screening.

– Nu finns det metoder som kan avgöra hur pass allvarlig en prostatacancer är och detta ger en god grund för införande av screening, säger Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet.

För att visa att det finns ett folkligt stöd genomför Prostatacancerförbundet tillsammans med våra patientföreningar en digital namninsamling för införande av nationell screening för prostatacancer. Ambitionen är att kunna överlämna namnunderskrifterna till Socialdepartementet vid Sverigeresans sista stopp i Stockholm den 15 september. Ett symboliskt datum, eftersom det är den internationella prostatacancerdagen.

Preliminär resplan – Sverige Runt
Mora – 1 augusti
Östersund – 2 augusti
Storuman – 3 augusti
Luleå – 4 augusti
Skellefteå – 5 augusti
Umeå – 6 augusti
Sundsvall – 7 augusti
Gävle – 8 augusti
Falun – 9 augusti
Kristinehamn – 10 augusti
Göteborg – 14 och 15 augusti
Alingsås – 16 augusti
Halmstad – 17 augusti
Helsingborg – 18 augusti
Lund – 19 augusti
Kristianstad – 20 augusti
Värnamo – 21 augusti
Jönköping – 22 augusti
Skövde – 23 augusti
Örebro – 29 augusti
Linköping – 30 augusti
Växjö – 31 augusti
Karlshamn – 1 september
Kalmar – 2 september
Västervik – 3 september
Norrköping – 4 september
Västerås – 5 september
Uppsala – 6 september
(Sörmland) – 7 september
Stockholm – 15 september

Mer info:
Prostatacancerförbundets webbplats kan du läsa mer om evenemangen på respektive ort. Den digitala namninsamlingen hittar du i våra sociala medier och på Mustaschkampens webbplats.

Ämnen

Kategorier


Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 27 regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - Prostatacancerfonden.

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Kontakter

Kent Lewén

Kent Lewén

Prostatacancerförbundets ordförande 070-976 45 00
Håkan Florin

Håkan Florin

Ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse 073-064 14 66